Вправи на роликах для розвитку координаційних здібностей

Вправи на роликах для розвитку координаційних здібностейВправа “Вісімка” (“Сонечко”)

Як можна здогадатися з назви, малюнок, який креслять на асфальті ваші ролики, повинен нагадувати вісімку (рис. 1, б). Поставте ноги одну попереду іншої, так щоб між носком заднього ролика і п’ятою переднього була невелика відстань. Трохи зігніть ноги, рівномірно розподіливши вагу на обидві ноги (рис. 1).

Виконання «Вісімки» почніть з варіації вправи «Пісочний годинник», але старайтеся при цьому, щоб у «вузькому» місці «пісочного годинника» одна нога завжди була попереду, а інша ззаду і відстань між ними залишалася приблизно постійною. Коли це почне у вас виходити, просто продовжіть рух, так щоб траєкторії роликів перетнулися. В ідеалі, рухаючись вісімкою, ви повинні об’їжджати фішки на слаломній доріжці.

Якщо спочатку «вісімка» видасться вам занадто складною, можете почати з виконання «половини вісімки» (рис. 2).

Вправа ВісімкаРис. 1. “Вісімка”

Вправа напіввісімкаРис. 2. “Половина вісімки”

Фішки на слаломній доріжці у такий спосіб звичайно, не об’їхати, зате цей рух набагато простіше і виглядає цілком гідно. Фактично при такому способі руху одна нога рухається по прямий, а друга робить свою частину «вісімки».

Розворот в стрибку

Цей прийом є поворотом в стрибку на 180 градусів.

У принципі це доволі простий трюк: розворот починається з невеликого повороту тіла ще до того, як колеса відриваються від землі, а потім здійснюється невеликий стрибок строго вгору з переставленням ролиів в потрібне положення. Під час розучування цього розвороту слід пaм’ятати, що під час стрибка ролики не повинні розлітатися в сторони, а при розвороті в положення «спиною вперед» ролики, у момент приземлення, потрібно прагнути ставити не паралельно, а в подовжню стійку, оскільки. ця позиція більш стійка.

Цей простий трюк легко ускладнити, якщо у момент розвороту виконати, наприклад, шпагат або приземлитися з розвороту на одну ногу з переходом в «пістолет»; з «пістолета» обличчям вперед можна зробити перехід в «пістолет» задом.

Переваги такого розвороту полягають в тому, що його можна виконувати не тільки на високій, але і на малій, а також на середній швидкості, і в тому, що при будь-якій швидкості він достатньо ефектно виглядає, особливо при високому стрибку з підніманням ніг. Є в нього і свої недоліки — він небезпечний на великій швидкості.

Розворот переступанням

Це в основному спосіб розвороту з руху задом в рух вперед. При виконанні цього розвороту з самого початку зміна положення роликів робиться почерговим переступанням, так, що в певний момент рух відбувається на одній нозі.

Розворот переступаннямРис. 3. Розворот переступанням

При правильному виконанні весь поворот робиться єдиним безперервним «перетікаючим» рухом. Цей рух теж можна розбити на фази.

Фаза 1 — півоберт направо і одночасний розворот правого ролика (простим переступанням) приблизно на 180 градусів, тобто якийсь час рух здійснюється майже боком;

Фаза 2 — вага тіла переноситься на праву ногу, і лівий ролик приставляється до правого з одночасним півобертом тіла направо.

Аналогічно виконується розворот з руху передом в рух спиною. Його перевага полягає в тому, що це найефективніший і якнайменше трудомісткий прийом, який виконується на будь-якій швидкості: на малій — в традиційній формі, на великий — тільки через «кораблик» (рис. 3).

Поворот кросс-роллом (переступанням)

Цей спосіб розвороту аналогічний повороту переступанням при катанні передом і базується на вправі «вісімка». Цей поворот вважається кращим способом набрати велику швидкість в процесі повороту. При виконанні цього повороту нога, що йде по внутрішній стороні дуги повороту, розташована попереду по ходу руху, і саме вона є опорною велику частину повороту (рис. 4). Основне, на що слід тут звернути увагу — невеликий нахил корпусу всередину дуги повороту і більш низька стійка — т.зв. «стійка сидячи», на зразок сидіння на стільці: ноги як би підхоплюють корпус, падаючий назад і всередину повороту. Чим сильніше ви хочете обернути, і чим швидше ви хочете котитися в цьому повороті, тим сильніше треба нахилятися всередину повороту.

Найскладніше в повороті переступанням, особливо на початкових етапах освоєння прийому — подолати страх втрати рівноваги. Спершу спробуйте переступати убік і назад на підлозі, без роликів, на одному місці. Важливо, крім того, розібратися, в яку сторону спочатку зручніше робити цей поворот: рідко кому вдається однаково легко повертати в обидві сторони. Коли ви освоїте це, спробуйте виконати той же самий рух також на одному місці, але в роликах.

Поворот кросс-ролломРис. 4. Поворот кросс-роллом

Стрибок на 360 градусів

У виконанні розвороту на 360 градусів насправді немає нічого особливо складного. Потрібно тільки крутитися достатньо швидко, щоб встигнути розвернутися до того, як відбудеться приземлення, тобто ви можете крутитися поволі, стрибаючи високо, або крутитися швидко, стрибаючи низько. Припустимо, що ви стрибаєте достатньо високо і обертаєтеся досить швидко.

Перший крок цього трюка — розгін: знайдіть пряму ділянку асфальту і наберіть невелику швидкість. Потім присядьте, оберніть тулуб убік і відведіть руки в ту ж сторону. Потім підстрибніть вгору і різко «перекиньте» руки на іншу сторону тіла — це додасть вам обертальний момент. Розверніться в повітрі і приземляйтеся.

В цьому трюку є два моменти, на які варто звернути особливу увагу: положення голови і контроль за тілом. Якщо ви збираєтеся обертатися за годинниковою стрілкою і дивитеся через ліве плече, ваша голова повинна розвернутися на 180 градусів перш, ніж ви почнете обертатися. Тіло під час стрибка потрібно контролювати не менше жорстко. Більшість ролерів-початківців, непогано стрибають і обертаються, але їх ноги і руки не можуть зберегти чітке положення, і це погано не тільки тому, що уповільнює обертання, але і тому, що все тіло втрачає рівновагу і приземлення помітно утрудняється. Щоб уникнути цього, притисніть руки до тіла і постарайтеся тримати ноги разом.

Виконати цю вправу в манері fakie, тобто спиною, дещо складніше. Обертатися потрібно так само, як і в звичайному «360», а ось для стрибка доводитиметься використовувати всю ступню, а не тільки носки.

Коментар