Трюк Оллі (Ollie) на скейтборді

Трюк Оллі (Ollie) на скейтбордіОллі (Ollie) – це основа всього катання на скейтборді, нескладний, але в той же час дуже ефектний, трюк, один з найважливіших на роликовій дошці. «Ви, що клеєм підошви черевик мажете?» – зазвичай дивуються невдалі перехожі, вперше побачивши «оллі» через лавку або сміттєвий бачок у виконанні скейтера!
Високе «оллі» виглядає класно, тому кожен початківець скейтер мріє навчитися робити «оллі», чому я хотів би посприяти своїми радами. Попереджаю, що техніка виконання «оллі» у всіх варіюється – хтось ставить ноги ближче, комусь зручніше розставити клішні поширше, тому нічого страшного, якщо ти будеш не дуже пунктуальним в постановці ніг – головне, щоб тобі було зручно.

Отже, приступимо:

1) Розженися не сильно. Постав ступню провідної ноги посередині деки або трохи ближче до передніх болтів (як тобі зручніше), а поштовхову ногу (ту, якою ти відштовхуєшся від асфальту, коли їдеш на скейті) на тейл (хвостову частину дошки), зігни коліна, зосередься і приготуйся стрибати.

2) Клацання. Найважливіший рух, оллі, що становить. Клацання – це різкий поштовх, удар, натиск (не знаю навіть, як краще виразитися) ступнею поштовхової ноги по тейлу (хвостовій частині) дошки. Американські скейтери називають цей рух – nоп. І Відразу після різкого натиску ти починаєш відштовхуватися від поверхні разом з дошкою, здійснюючи своєрідний стрибок на одній нозі. Відштовхуєшся тільки поштовховою ногою, а провідною ногою витягаєш (див. нижчий). Тому ніс (передня частина) скейта першим спрямовується вгору. Чим сильніше і різкіше клацання, тим вище буде оллі!

3) Витяжка. В той момент, коли тейл деки відірветься від поверхні, а ніс дошки припіднявся, починайте витягати свій борд. Витяжка – другий найважливіший елемент оллі, це рух вигнутої всередину ступні провідної (самі скейтери називають її передньою) ноги по шкірці (гріптейпу) скейта вгору-вперед. За рахунок, якраз, цього руху дошка і піднімається в повітря.

4) Політ і приземлення. Після того, як ти навчишся витягати дошку, залишається зовсім небагато що – освоїти приземлення. Тільки уяви собі: ти розігнався швидше за вітер, клацання, витяжка – і ось ти вже летиш через двадцятистепеневий проліт. Круто? Круто! Але поки ти не знаєш, як правильно приземлятися, вся ця крутизна може обернутися, в кращому разі поламаною дошкою, а в гіршому – підвернутими ступнями, розірваними зв’язками, тріщинами і переломами. Тому ось тобі мораль, – як говорила божевільна герцогиня в Алісі в країні Чудес: не лізь на двадцять сходинок, якщо не знаєш, як треба приземлятися! Насправді, приземлятися на скейті просто: БЕРЕШ І ПРИЗЕМЛЯЄШСЯ! Ступні краще постаратися поставити в районі болтів, тоді вірогідність того, що дошка ламатиметься (і таке буває!) практично дорівнює нулю. Прагніть контролювати свій центр тяжіння під час польоту, бажано, щоб він доводився на центр дошки. Не варто відхилятися назад і перегинатися вперед – дошка може вилетіти з-під ніг або зламатися.

Трюк Оллі (Ollie) на скейтборді

І останнє напуття перш, ніж ти візьмешся за оллі і зануришся з головою в складний, травматичний, небезпечний, але шалено привабливий мир скейтбординга: запам’ятай, найшвидший спосіб освоїти оллі – пробувати, пробувати і ще раз пробувати. Чим більше ти практикуєшся – тим швидше ти вчишся новим трюкам! Аксіома. Вперед, все у тебе вийде!

І пам’ятай: легендарний американський скейтер Джон Кардьел, про райдер Anti-hero і Vans, якось сказав в одному з інтерв’ю для журналу Transworld skateboarding: Той, хто уміє робити оллі дійсно високо, зможе навчитися всьому на скейті.

Коментар