Що таке могул?

Могул – вид змагань з лижного фрістайлу, спуск на гірських лижах по горбистому схилу (довжиною до 270 м), по максимально точній прямий, з обов’язковим виконанням двох стрибків. Горби (могули) розташовуються по трасі в шаховому порядку.

Судді оцінюють естетику спуску: якість, ритмічність поворотів, входження в трасу після стрибків і стрибки. На оцінку впливають складність стрибків, траєкторія, амплітуда, висота, швидкість входу, відриву, технічне виконання і приземлення. Час, за який спортсмен пройшов трасу за певною формулою, перераховують у бали. Могул вперше з’явився в олімпійській програмі в 1994 на XVII зимових олімпійських ігор для чоловіків і для жінок.

Суддівство здійснюється або 7, або 5 суддями. У першому випадку 5 суддів оцінюють техніку проходження траси, а ще двоє – акробатичні стрибки. У другому випадку число суддів, що оцінюють проходження траси зменшується до 3 чоловік. Час засікається автоматично.

За результатами заїзду спортсмену виставляється оцінка. Вона складається з наступних трьох компонентів:

1) оцінка за виконання поворотів – 50%;
2) оцінка за стрибки – 25%;
3) оцінка за швидкість – 25%.

Оцінка проходження траси виставляється за наступними критеріями:

– Спортсмен повинен дотримуватися однієї лінії горбів. Іншими словами – їхати по одному чітко обраному курсу, не змінюючи траєкторію спуску;
– Спортсмен при виконанні поворотів повинен використовувати швидку закантовку лиж, різані повороти – так званий могульний карвінг.
– Спортсмен повинен максимально точно відпрацьовувати рельєф траси, амортизуючи горби ногами;
– Верхня частина його тіла при цьому повинна залишатися нерухомою, що дивиться точно за напрямком спуску; тут працюють тільки руки, що роблять «уколи» палицями, тим самим позначаючи повороти і допомагаючи утримувати баланс на трасі.

Проходження траси - могул
Проходження траси – могул

Стрибки оцінюються за стилем, якістю виконання виконання трюку і його складності.

Стрибки у могулі діляться на дві категорії: старої і нової школи.

Стара школа (олдскул) стрибків включає твісти, розпірки («кроки» – як поздовжній шпагат, але тільки в повітрі, і «орли» – поперечні шпагати в повітрі), козак (поперечна разножка в повітрі з наступною складкою / нахилом між ніг), бек-хрест (схрещування лиж за спиною), гелікоптер (обертання на ціле число обертів навколо вертикальної осі, їх позначають по куту обертання: 360, 720 або 1080), греб (захоплення лижі рукою).

Всі ці стрибки могли комбінуватися один з одним. Виходили різні комбінації стрибків: одиночні – наприклад, «крок», подвійні – наприклад, два твісти або «твіст-орел», потрійні – припустимо, «крок-твіст-орел» або «козак-хрест-козак», четверні, наприклад чотирьох твістів або три твісти-орел. Гелікоптер цінувався, як подвійна фігура. Гелікоптер з позицією, наприклад з хрестом, гребом або орлом, розцінювався, як потрійна фігура з високим коефіцієнтом складності.

На сьогоднішній момент стрибки «старої школи» використовують рідко. Стрибають або на тренуваннях в якості розминки, або іноді в парному могулі.

Нова школа (ньюскул) стрибків включає в себе:

– Сальто (вперед і назад);
– Сальто бічне;
– Обертання на 360, 720 і 1080 градусів;
– Офф-аксис стрибки;
– Сальто з гвинтами;

На даний момент дозволені тільки одинарні сальто.

Серед стрибків офф-аксис виділені три категорії:

Категорія A – D-Spin / Loopfull
Категорія B – Cork / Misty / Rio
Категорія C – Rodeo / Flatspin

Акробатичний стрибок могуліста
Акробатичний стрибок могуліста

На змаганнях спортсмен повинен виконати два різних стрибка. У випадку якщо він виконає два однакових, наприклад сальто назад на першому трампліні і сальто назад на другому трампліні, це буде зараховано, як один стрибок і в залік піде лише кращий з цих стрибків.

Система суддівства в парному могулі дещо відрізняється від системи, ніж в простому могулі. Заїзди судять також або 5 або 7 суддів. У системі з 5 суддями – 1 суддя оцінює стрибки, 1 суддя оцінює швидкість, 2 судді оцінюють повороти і 1 суддя оцінює заїзд в цілому. У системі з 7 суддями – 2 судді оцінюють стрибки, 1 суддя оцінює швидкість і 4 судді оцінюють повороти. Кожен із суддів виставляє оцінки (від 0 до 5) порівнюючи проїзди двох спортсменів. Перемагає спортсмен, що отримав просту більшість голосів.

Траса могула - лижний фрістайл
Могульная траса

Швидкість проходження траси досить велика. Серед жінок швидкість проходження досягає 40-50 км / год, у чоловіків 60-70 км / год.

Середній час проходження траси могула (230-250 метрів) у жінок: 26-27 секунд, у чоловіків 23 секунди.

Коментар