Як навчитися виконувати прості вправи на роликах?

Як навчитися виконувати прості вправи на роликах?Вправа “Лижний хід”

Мета цієї вправи — привчити ваше тіло до роликів. Під час її виконання ноги повинні знаходитися на ширині плечей і переміщатися строго паралельно одна одній — права вперед, ліва назад, потім навпаки. На відміну від класичного лижного ходу тут не треба відривати п’яту від асфальту, навпаки всі колеса повинні завжди торкатися поверхні!

Вправа не вимагає відштовхування і набору швидкості. Навпаки, набравши швидкість, тільки рухайте ногами вперед-назад. Через 10 хвилин ви відчуєте, наскільки простіше стане розганяти ролики, і набудете упевненості, необхідної для освоєння складніших елементів. Поступово збільшуйте відстань між ногами, кожного разу відвівши одну ногу далі вперед, а іншу — далі назад, і швидкість руху ніг. Центр ваги тіла не повинен зміщуватися у бік однієї з ніг!

Слалом (“Змійка”)

Розставте невеликі кеглі по прямій лінії на відстані приблизно півтора метри один від одного, візьміть невеликий розгін і почніть їх об’їжджати.

Почніть з положення «ноги на ширині плечей», але поступово зближуйте їх, працюйте в основному корпусом. Не відриваючи передніх коліс від асфальту, злегка переносіть центр ваги тіла на задні колеса, прагніть тримати ноги разом. Коли освоїтеся, починайте збільшувати швидкість. Для ускладнення можна поставити кеглі на відстань одного метру один від одного. Типовою помилкою при виконанні цієї вправи буде катання на прямих ногах. Якщо ви зігнете ноги в колінах і нахилите корпус вперед, маневрувати буде значно простіше.

Слалом-гігант (“Лабіринт”)

По суті своїй ця вправа — та ж сама «змійка», тільки з однією відмінністю: кеглі слід розставити не по одній лінії, а по всьому майданчику на відстані 2—3 м один від одного. При катанні слід прагнути об’їжджати їх, не збиваючи. Не їздіть по прямий, прагніть весь час маневрувати і повертати. Для ускладнення задачі можна намітити певний маршрут проходження «лабіринту».

Вправа «Пробіжка»

Пробіжка відноситься до складніших, вправ і представляє собою не що інше, як імітацію бігу — перескок з однієї ноги на іншу з умовою тимчасового відриву обох ніг від поверхні. Пам’ятайте про нахил тіла вперед і у жодному випадку не відштовхуйтеся від землі передніми колесами: при відштовхуванні повинні бути задіяні всі чотири колеса одного ролика відразу. При приземленні сильніше згинайте опорну ногу.

Вправа “Підстрибування”

Підстрибування, точніше, підстрибування з двох ніг робиться за участю всіх восьми коліс. Після відштовхування дуже важливо приземлитися на ноги в початкове положення — одна нога на півролика або більше попереду іншої, інакше ви почнете завалюватися вперед або назад.

Вправа “Розворот”

Ця вправа виконується по схемі «передні колеса — задні — знову передні». Встаньте боком по напряму руху, зігніть ноги і, відірвавши п’яти від землі, стоячи на носках, повертайте ролики задом у напряму руху. Потім, вставши на п’яти, відірвіть від асфальту носки і оберніть ролики передом по напряму руху. Якщо ви все зробили правильно, у вас вийде своєрідний танець, «виконуючи» який, ви рухаєтеся убік, постійно чергуючи повороти на передніх і задніх колесах.

Для того щоб спростити цей рух, можна небагато недокручувати ролики при перестановкax, тобто робити повороти не на 180 градусів, а трохи менше, аж до 90 градусів.

Вправа “Тюльпанчик” (“Пісочний годинник”)

Слід, що залишається вашими роликами при виконанні цієї вправи, повинен нагадувати форму пісочного годинника (рис. 1). Ви починаєте рух з положення ноги разом, п’яти злегка розведені в сторони, а носки торкаються один одного.

Під час руху ваші ноги розходяться в сторони, сходяться разом і знову розходяться. Трохи зігнувши коліна, починайте, розпрямляючи ноги, «виштовхувати» ролики по ходу руху; ця дія повторюється кожного разу, коли ноги сходяться разом— в найбільш вузькому місці «пісочного годинника»: за рахунок такого «виштовхування» ви набираєте швидкість. Щоб було легше маневрувати, описуючи роликами потрібні дуги, злегка переносите вагу на передні колеса роликів.

Коли ж «пісочний годинник» почне виходити легко і вільно, можна переходити до складнішого способу руху «заднім ходом» — до «вісімки».

Вправа “Тюльпанчик” (“Пісочний годинник”)Рис. 1. “Тюльпанчик”

Коментар