Оснащення та екіпіровка сноубордиста

Сноуборд виготовляється з дерева і штучних матеріалів.

Разом з універсальними, випускаються спеціальні дошки для окремих дисциплін, які відрізняються один від одного, перш за все, по ступеню жорсткості (м’які призначені для фрістайлу, жорсткіші – для слалому), а також за розміром і формою. Сноуборди для фрістайлу коротші і більш маневрені за слаломні. Фрірайд-дошки довші ніж фрістальні і більш направлені формою. Слаломні – довгі і вузькі. При визначенні відповідної ростовки (довжини) дошки повинна також враховуватися вага спортсмена, – і (частково) зростання. Розрізняють сноуборди направлені (тобто із заданим – за рахунок конфігурації – напрямом руху) і симетричні (з однаковим носом і п’ятою). В даний час випускаються і так звані «асиметріки», або «криві дошки», права і ліва сторона яких декілька відрізняються, що полегшує виконання поворотів.

Оснащення та екіпіровка сноубордиста

У «геометрії» сноуборду велике значення має так звана талія, або бічний радіус (ступінь вигину дошки), що впливає на маневреність.

Ще одна важлива характеристика дошки – її ширина. Вибір багато в чому визначається розміром ноги майбутнього господаря. Зараз деякі фірми спеціально випускають «розширені» варіанти своїх стандартних моделей.

Взуття, як і сноуборди, буває різна. Для фрістайлу (і фрірайду) потрібне м’якше взуття з відповідним кріпленням, для слалому – жорсткі, схожі на гірськолижних, черевики і таке ж кріплення. (У кріпленні можуть бути передбачені і додаткові функції, наприклад, гасіння вібрації). По аналогії з використовуваними в різних видах сноубординга дошками і кріпленнями самі ці дисципліни іноді позначають як «м’які» і «жорсткі».

Основні параметри при установці кріплень на сноуборді – ширина стійкі і кут розвороту осей кріплення (він коливається від 0 градусів, тобто перпендикулярно дошці, до 90 градусів – уздовж подовжньої осі у напрямі шкарпетки сноуборду). Представники фрістайлу, як правило, віддають перевагу ширшій і «перпендикулярній» стійці, а слалом тяжіє до вузької і «подовжньої» стійки.

Учасники змагань по слалому виступають в комбінезонах, а у фрістайлі – у вільніших костюмах. У гігантському слаломі і сноубордкросі обов’язкове носіння спеціальних жорстких шоломів з внутрішнім каркасом. Рекомендується також використовувати додаткові засоби захисту.

На змаганнях не допускається використання аксесуарів, поліпшуючих фізичні можливості спортсмена: удосконалюючих баланс, таких, що підвищують вагу і ін.

Коментар