Правильна стійка на роликах

Правильна стійка на роликахCтаючи на ролики, кожний новачок хоче відчути себе надійно і стійко. Щоб досягти цього, перш за все потрібно навчитися утримувати правильну стійку. Одягнувши все доступне вам захисне спорядження і розгадавши головоломку надягання «рукавичок», вам ще потрібно зуміти правильно застебнути ролики.

Найголовніша застібка — верхня. Багато ролерів, що починають, по недосвідченості затягують її дуже слабо або дуже сильно, тим самим значно ускладнюючи собі процес освоєння техніки катання. Річ у тому, що при слабо затягнутому кріпленні збільшується навантаження на м’язи, що відповідають за підтримку положення ноги в черевику, оскільки кріплення затягнуто дуже сильно, погіршується кровопостачання ноги нижче застібки. І те, і інше відволікає увагу і примушує ролера неекономно розтрачувати сили. Одягнений ролик повинен бути наче продовженням ноги.

Отже, ролики надіті, і ви встали на ноги. Перше, що дивує ролера — це те, що в нього роз’їжджаються ноги. Власне кажучи, це нормально для початку навчання. Щоб відчути себе упевненіше, варто провести невелику розминку, яка розігріє ваші м’язи і трохи відверне вас від незвиклих відчуттів.

Візьміться руками за будь-яку відповідну опору і, плавно переносячи свою вагу з однієї ноги на іншу, спробуйте по черзі злегка відривати від землі і струшувати ногу, що звільнилася. Після цього зробіть декілька неглибоких присідань, і розминка закінчена.

Правильна стійка виглядає так: ноги на ширині плечей і злегка зігнуті в колінах, одна нога на півролика попереду іншої, корпус трохи нахилений вперед. Проте мало просто знати це, потрібно ще і зуміти на практиці знайти правильне положення тіла.

Спробуйте для цього виконати наступну вправу — «нахили». Стоячи на місці, відпустіть опору, трохи зігніть ноги в колінах і спробуйте зробити нахили корпусу вперед, назад, управо і вліво — спочатку поволі, а потім, коли освоїтеся з рівновагою, поступово збільшуючи швидкість нахилів. Коли ваше положення стане стійким, постарайтеся зрозуміти і відчути, як крутяться колеса. Тримаючись за що-небудь стійке, спробуйте імітувати різні пішохідні або танцювальні рухи — ходьбу, біг і т.п. Не забувайте тільки про те, що, коли ви стоїте на роликах, коліна завжди повинні бути трохи зігнуті, а корпус нахилений вперед.

Спробуйте міняти напрям руху — не тільки вперед і назад, але і в різні боки.

Правильна стійка на роликахПравильна стійка на роликах

Тут слід пям’ятати перш за все про те, щоб опора розподілялася на обидві ноги, і одна нога врівноважувала іншу. Так, якщо одна нога їде вперед, то інша повинна рухатися назад. У міру освоєння різних рухів варто триматися за опору все менше, щоб з часом навчитися робити всі ті ж вправи вже без підтримки.

Запам’ятаєте, що ставити ноги паралельно,на етапі освоєння роликів, не можна: якщо ковзани схочуть виїхати з-під вас вперед або назад, вони неодмінно це зроблять, і чинити опір ви не зможете. Відповідно, перший, поштовховий, крок потрібно робити не по напряму леза, а убік. Простий рух по прямий, як правило, дається ролеру, що починає, досить просто, особливо якщо новачок до того хоча б раз бачив із сторони, як катаються на роликах. Прагніть тримати ноги ближче один до одного. Коли починається мах ногою, вона повинна спиратися на зовнішній край леза. Мах при цьому виходить довше, а швидкість більше, в супротивному ж випадку ноги будуть виїжджати убік дуже швидко, і «хода» буде дрібочучою і розчепіреною.

Щоб усунути можливу невпевненість, новачку слід знати, що навчитися кататися на роликах можна дуже швидко, потрібно тільки завантажити свої ноги в перші два дні тренувань. В результаті цього «пішохідні» звички «розм’якнуть», і організм легше підстроїться під альтернативне пересування.

Коментар